SSC CGL Answer Key 2023

SSC CGL Answer Key 2023: The Staff Selection Commission is conducting the Combined Graduate Level Recruitment Exam from 14th July 2023 to 27th July 2023 across various Centres in the different States. This Exam is attended by lakhs of the applicants to get Government Job after qualifying it. Now as soon as the Exams are over, commission will prepare the solution sheet and then they will upload the SSC CGL Answer Key 2023 using which you can evaluate your marks// So, if you have also attempted the exam as per your Shift then kindly check the SSC CGL Exam Analysis 2023 Shift Wise discussed below to know the Difficulty Level of your Graduate Level Question Paper. This exam is being conducted in CBT mode and Memory based Questions are asked.

SSC CGL Answer Key 2023

The SSC also known as Staff Selection Commission conducts various All India Level Competitive Examinations in which Combined Graduate level Recruitment is one of the major. Many candidates registered for the CGL 2023 and are attempting the paper from 14 to 27 July 2023 as per schedule. Now, all of them are waiting for the SSC CGL Answer Key 2023 Shift Wise so that they can get to know about the correct answers and their respective responses in the paper. It will also help you in getting the total of your marks because all you have to do is add marks for correct response and deduct negative marks for wrong attempts.

SSC CGL Exam Analysis 2023 Shift Wise

Topic Number of Questions  Difficulty Level Good Attempts
General Intelligence & Reasoning 25 MCQs Moderate to Difficult 18-20
General Awareness 25 MCQs Moderate to Difficult 18-20
Quantitative Aptitude 25 MCQs Moderate to Difficult 15-20
English Comprehension 25 MCQs Easy to Moderate 22-25
Overall 100 MCQs Moderate to Difficult 75-85

SSC CGL Question Paper 2023

  • The SSC CGL Question Paper 2023 will be available after the answer key is released.
  • Memory Based Questions are asked in the Tier 1 CBT Exam conducted by SSC which will be revealed along with your response.
  • You must have attempted the paper very well and got zero or minimum negative marks for further selection.
  • Applicants have to wait for the release of SSC CGL Tier 1 Answer Key 2023 to be released and then their responses will be visible.
  • After that, evaluate your marks as per marking scheme and then match it with Previous & Expected SSC CGL Tier 1 Cut Off Marks.
SSC CGL Answer Key 2023 Shift Wise Exam Analysis, Cut Off Marks (Expected & Previous)

SSC CGL 2023 Question Paper with Answer Key:

1. Father of the Indian Constitution:

Answer: Dr. Bhimrao Ambedkar is known as the father of the Indian constitution. On 29 August 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee. This Drafting Committee was headed by Ambedkar.

2. Question-related to Article 31 of the Indian Constitution:

Answer: Article 31 of the Indian Constitution deals with the right to property. It provides for the protection of the property rights of citizens. It guarantees that no person shall be deprived of their property except by authority of law.

3. Question-related to the Uniform Civil Code (Article 44):

Answer: Article 44 of the Indian Constitution says, “The State shall endeavor to secure for the citizens a uniform civil code throughout the territory of India.”

4. Question-related to the Citizenship Article of the Indian Constitution:

Answer: Article 5 speaks about the citizenship of India at the commencement of the Constitution (Nov 26, 1949). Article 11 gave powers to the Parliament of India to regulate the right of citizenship by law. This provision resulted in the enactment of the Citizenship Act 1955 by the Indian Parliament.

5. Question related to Kalapani:

Answer: The Cellular Jail, also known as Kalapani, was a British colonial prison in the Andaman and Nicobar Islands. The entire jail was surrounded by sea so that the prisoners could not escape it.

6. Tapi Basin is located in:

Answer: The Tapi Basin is situated in the northern part of the Deccan Plateau and extends over an area of 65145 sq km which is nearly 2% of the total geographical area of the country. Nearly 80% of the basin lies in the State of Maharashtra.

7. Question-related to the Blue Green Algae:

Answer: The blue-green algae also called cyanobacteria or Cyanobacteriota or Cyanophyta, are a phylum of gram-negative bacteria that obtain energy via photosynthesis.

8. Article 143 of the Indian Constitution:

Answer: Article 143 confers power on the President to consult the Supreme Court and seek its opinion on the question of law or fact, which is of such nature and of such importance that it is expedient to obtain the Supreme Court’s opinion.

9. Meaning of the Idiom – ‘Break a leg’:

Answer: Break a leg is a commonly used idiom that means “good luck.” It is used for wishing someone good luck, especially before a performance.

10. Question-related to Nobel Prize winner 2021

11. Economics related questions

12. Sports related questions

13. Question-related to the Census 2011

14. Questions related to Art and Culture

15. Question-related to G20 summit

16. Question from Niti Aayog 2015

17. Battle of Chanderi
Answer: The Battle of Chanderi was fought on 20 January 1528 between Rajput forces and Mughal forces under Babur.

18. Kanchenjunga Belt

Answer: The goal of KTK-BELT is to create a continuous forested belt from Koshi Tappu (67 masl), Nepal’s largest aquatic bird reserve, to Mt. Kanchenjunga (8,586 masl), the 3rd tallest peak in the world.

19. Who was the guest at India’s Republic Day in 2023?

Answer: The President of Egypt, Abdel Fattah El-Sisi.

20. Vitamin Related Question
21. Synonym: Insidious, Mint, Misanthropist
22. First Draft of the Indian Constitution
23. Question on Part 9B
24. Isotope of Iodine
25. Vitamins and their source
26. Question related to the salary of Judge of the Supreme Court
27. Question related to Article 148
28. Starch Related Question
29. Synonym of Verbose and Eloquent

30. Idiom- Bad Iron

31. Festival-Related Question (Garba)

32. Chattisgarh Veerni Award

33. Human Development Index (2022)

34. Chemical Structure of Ozone

35. Dance of Nagaland

36. First woman to win Olympic Gold Medal

37. India’s First Gold Medal

38. Question-related to Surface Tension

39. Article 312-322 (Statement-based question)

40. Black Soil-Related Question

41. Komagato Maro Incident

42. Article 18

43. Indica – megasthenese

44. Question related to Janmashtami festival

45. Abbaji known as tabla – alla Rakha.

46. DPSP- Part 4

47. Jelly fish crap fish whale match column

48. Birju Maharaj won which prize in 1980

49. kathak teacher Nrilani sisters

50. National multi dimensional poverty index 2021 was released by?

51. In Nov 2022 Narendra Modi changed the name of which  station of Andhra Pradesh.

52. GDP related question

53. Biology: Tissue

54. Chloroform formula

55. Almati Dam

56. Cricket Ball Circumference

57. 86th Amendment of Indian Constitution

58. Odisha Dances

59. Sensus: Lowest Population

60. Chola Dynasty: “Ur”

61. Chandragupta Maurya Defeated Whom

62. Highest Population of Two States

63. First Chief Election Commissioner of India

64. 20th Law Commission Chairman

65. Padmabhusan Awards: Mrinalini Sarabai and Kanak Rele

66. Poshan 2.0

67. MS.Subbalakshami is related to what?

68. Deficiency Disease

Leave a Comment