SSC CGL Memory Based Questions

SSC CGL Memory Based Questions: The Staff Selection Commission (SSC) conducted the SSC CGL Exam on July 20, 2023, in various examination centres across the country. The SSC CGL Tier 1 exam is scheduled for July 14 to 27, 2023, in various examination centers of India. According to the reviews shared by the candidates who have appeared in the SCC CGL July 20, 2023 exam, here are some memory-based questions for all shifts. Candidates must check these questions and prepare for the exam accordingly to score better on the exam.

SSC CGL 2023 General Awareness Memory Based Questions

This is the memory-based question for SSC CGL exam analysis for the General Awareness section:

Question 1: Who is the chairman of the 22nd Law Commission?

Answer: Rituraj Awasthi – The first Law Commission of independent India was established in the year 1955 for a three-year term. (Shri M.C. Setalvad 1955-1958). The tenure of the 22nd Law Commission has been extended till August 31, 2024.

Question 2: Who among the following participated in the Second Round Table Conference?

Answer: Mahatma Gandhi – The Second Round Table Conference was held in November 1931. In this conference Pyarelal Nayyar, Sarojini Naidu, Annie Besant, Madan Mohan Malviya

Question 3: Who was the first Chief Election Commissioner of India?

Answer: Sukumar Sen

Question 4: Which festival is celebrated when the new crop arrives in Ladakh?

Answer: Looser

Question 5: According to the 2011 census, which two states have the largest population?

Answer: Uttar Pradesh and Maharashtra

Bihar is the third most populous state of India.

West Bengal is the fourth most populous state of India

Question 6: Who presided over the second session of the Indian National Congress

Answer: Dada Bhai Naoroji – In 1886, the second session of the Indian National Congress was held in Calcutta. Dadabhai Naoroji is also known as Grand Old Man of India.

Question 7: If you go to the cinema and find your servant there and you ask him to go there, which article is being violated?

Answer: Article 15

Article 15 states that the State shall not discriminate against any of its citizens on grounds only of religion, caste, sex, race and place of birth or any of them. Rule 2 of the same article says that no person, on grounds of religion, caste, race, birth and sex, shall be denied admission to shops, public restaurants, hotels, places of public entertainment,

Question 8: To which dynasty does Sabha and Ur belong?

Answer: Chola Empire – Chola village assemblies were called “ur” or “sabha”.

Question 9: What are the negative effects of Green Revolution?

Answer: Some of the negative effects of the Green Revolution were loss of soil nutrients, pesticides. Large scale use of fertilizers, unsustainable practices to get higher yield, increase in suicide rate etc.

Question 10: M. S. Subbulakshmi, a great personality of India, is known for which of the following?

Answer: Carnatic Music – Madu Message Us Pubbulakshmi was a singer associated with Carnatic music from Madurai, Tamil Nadu. She was the first musician to be awarded the Bharat Ratna (1998).

Question 11: Mountstuart Elphinstone Lieutenant Governor?

Answer: Bombay

Tenure was from 1818 to 1827.

Was a Scottish statesman and historian, who was associated with the British Indian government

Question 12: Yamini Krishnamurthy is known for which classical dance apart from Bharatnatyam.

Answer: Kuchipudi

  • Her dance career has earned her several awards, including the Padma Shri (1968), the Padma Bhushan (2001), and the Padma Vibhushan (2016).
  • Bharatanatyam :- Yamini Krishnamurthy, Lakshmi Viswanathan, Padma Subramaniam, Mrinalini Sarabhai, Mallika Sarabhai, Krishna Iyer, Rukmini Devi Aridale
  • Kuchipudi:- Radha Reddy and Raja Reddy, Yamini Krishnamurthy Indrani Rahman, Balasaraswathi, Ragini Devi

Question 13: Where did Swami Vivekananda give a speech on Zero?

Answer: On September 11, 1893, the historic speech given at zero was given in Chicago. Was born on 12 January 1863.

Question 14: When and how long was the Commonwealth Games 2022 held?

Answer: Commonwealth Games 2022 was held in Birmingham, England from 28 July to 8 August.

  • This game is organized once in every four years.
  • India wins a total of 61 medals at Birmingham 2022
  • Perry the Bull is the official mascot of the Commonwealth Games.

Question 15: When was the amendment done for the first time in the Directive Principles of State Policy?

Answer: 42nd Constitutional Amendment, 1976

  • 42nd Constitutional Amendment, 1976: It introduced some changes in Part-IV of the Constitution by adding new instructions:
  • Article 39A: Providing free legal aid to the poor.

Question 16: Shobhana Narayan is related to which classical dance?

Answer: Kathak – Famous dancers of Kathak are Virju Maharaj, Sitara Devi, Shambhu Maharaj, Damayanti Joshi, Shovana Narayan, Uma Sharma, Shobha Kosar.

Question 17: What is the color of Chess board ?

Answer: Black and white

Question 18: Who has made water district in every house?

Answer: District Chamba

  • Under the Jal Jeevan Mission, 100 of the country have become water bodies
  • Himachal Pradesh’s aspirant Jita Chamba becomes 100th Har Ghar Jat district

Question 19: Which is the first state of India to implement GST?

Answer: Assam was the first state in India to implement GST. At the time when this Gat in Assam

The bill was passed at that time the Chief Minister of Assam was Sarbananda Sonowal.

Question 20: Vakataka was contemporary of which Gupta ruler?

Answer: Samudragupta and Chandragupta II

  • Samudragupta had taken a good initiative of Gupta Vakataka relations by establishing relations with the Nagas, which culminated in the reign of Chandragupta II.
  • This dynasty was founded by Vindhya Shakti in 255 AD.
  • The most famous ruler of this dynasty was King Pravarsen I. During his reign, he assumed the title of Emperor and organized four Ashwamedha Yagyas.

Question 21: Number of Valance Electrons in Arsenic?

Answer: 5 valence electrons

Question 22: According to 0.2011, the percentage of poor in all the regions is?

Answer: According to A 2011 census people are poor in urban area.

  • About 27.6% or 104 million people of the 377 Nogs living in India
  • Identified as poor. Among all states and union territories, Manipur (43.06%) has the highest number of poor people living in urban areas, followed by Bihar (414), Tripura (40.75%), Odisha

Question 23: Which one belongs to Alauddin Khan?

Answer: Sarod – Alauddin Khan was awarded the Padma Bhushan in 1958 and the Padma Vibhushan in 1971

Question 24: Nutrients that help in body building.

Answer: Protein – Carbohydrates, fats, proteins, vitamins etc. are the various nutrients required by our body. Of these, protein is the only nutrient helpful in building our body.

Question 25: In which session of Congress did Dadabhai Naoroji participate for the first time?

Answer: Calcutta session 1886

Dadabhai Naoroji presided over the annual sessions of the Indian National Congress in 1886, 1893 and 1906. He was one of the founding members of the Congress. Under Naoroji’s presidency, the Congress passed resolutions on the Swadeshi movement, called for self-rule, boycotted British goods, and eventually supported national education.

Question 26: Where was the 35th National Games held in 2015?

Answer: Kerala

The opening ceremony of the 35th National Games, to be held from 31 January to 14 February 2015, was held at the Trivandrum International Stadium (Green Field Stadium), Trivandrum, Kerala. The Services SCB team won the maximum number of 91 gold medals and 33 silver and 35 bronze in total, 159 medals in the competition.

Question 27: Where was the 36th National Games organized?

Answer: Gujarat

The official mascot for the 36th National Games is Savan (SAVAJ). 36 farms will compete in six cities of Gujarat.

Question 28: Which person is known by the name of Pancham Da?

Answer: Rahul Dev Burman

Rahul Dev Burman (27 June 1939 – 4 January 1994) was a famous music composer of Hindi films.

Question 29: From where to where did the first train run in 1853?

Answer: From Bori Bunder in Bombay to Thane

Load Message Us Every train was built in 1853. On 16 April 1853 the first passenger train ran between Bori Bunder (Bombay) and Thane covering a distance of 34 km.

Question 30: Plan leave ____ refers to the period.

Answer: 1966-69 Period

The abysmal failure of the Third Plan forced the government to declare a plan holiday (till 1966-67, 1967-68 and 1968-69). Three annual plans were drawn up during the intervening period. The main reasons for planning holidays were war, lack of resources and increased inflation.

Question 31: Which vegetation is found in Meghalaya?

Answer: Deciduous and evergreen tropical forests, subtropical semi-evergreen and subtropical pine forests flourish in Meghalaya.

Question 32: Who was the first Indian woman sailor to qualify for the Olympics?

Answer: Nathera Kuman is an Indian sailor.

Question 33: How many rivers are there in Bangladesh?

Answer: Bangladesh has a number of rivers (about 700) and is known as the land of rivers. Some major rivers of Bangladesh are Brahmaputra, Ganges, Suma, Atri, Redak, Mahananda, Teesta, Karnaphuli.

Question 34: Who is the author of Arthashastra?

Answer: Vishnugupta

Kautilya, also known as Vishnugupta and Chanakya, is known as the author of the Arthashastra.

Question 35: What type of tax is Q.G.S.T

Answer: indirect tax

Goods and Services Tax (GST) is an indirect tax (or consumption tax) used on the supply of goods and services in India.

This tax came into effect from 1 July 2017. This is the one hundred and one amendment of the Constitution of India.

Question 36: Who can remove the chairman of the State Public Service Commission?

Answer: President – The chairperson and members hold office for 6 years or until they reach the age of 62 years.

Question 37: Who sponsored the recruitment in August 2021?

Answer: Exim Bank, SIDBI

The Rising Stars Fund announced by Finance Minister Nirmala Sitharaman is actually a form of the ‘Rising Stars’ program of her budget speech last year.

Question 38: When did the first session of the first Lok Sabha begin?

Answer: 13 May 1952

  • The first session of the first Lok Sabha began on 13 May 1952.
  • The maximum strength of the Lok Sabha is 552 and that of the Rajya Sabha is 250. • Lok Sabha is dissolved after every five years but Rajya Sabha is a permanent house and One-third of the members retire after every two years.
  • There are Om Birla is the Speaker of the 17th Lok Sabha

Question 39: Who has become the 23rd woman Grandmaster of India?

Answer: Priyanka Nutki – 19-year-old Priyanka Nutki has won her final Woman Grandmaster title at the MPL 47th National Women’s Chess Championship.

Question 40: How many waterways are there in 2022?

Answer: 111

Question-related to the Blue Green Algae:

Answer: The blue-green algae also called cyanobacteria or Cyanobacteriota or Cyanophyta, are a phylum of gram-negative bacteria that obtain energy via photosynthesis.

How many isotopes does iodine have?

Answer: There are 37 known isotopes of iodine (53I) from 108I to 144I; all undergo radioactive decay except 127I, which is stable.

Chemical Structure of Ozone:

Answer: Ozone is an inorganic molecule with the chemical formula O₃. It is a pale blue gas with a distinctively pungent smell. It is an allotrope of oxygen that is much less stable than the diatomic allotrope O₂, breaking down in the lower atmosphere to O₂.

Question-related to Surface Tension:

Answer: Surface tension is the tendency of liquid surfaces at rest to shrink into the minimum surface area possible.

Black Soil related question

Answer: Black soil is also known as Chernozem. It contains a high percentage of humus. phosphoric acid, phosphorus as well as ammonia.

Jelly fish crap fish whale match column

Vitamins and their source

Leave a Comment